Salt er IKKE bare salt - Kroppen trenger salt for å fungere som den skal - og den trenger det NATURLIGE saltet
- mereteulriksen
- 1. okt.
- 6 min lesing
Oppdatert: 2. okt.

Salt har blitt brukt som et naturlig smaksstoff i tusenvis av år
Men de siste årene har salt kommet under lupen og blitt karakterisert som et USUNT stoff som vi bør kutte ut av kostholdet vårt for å tenke på hjertehelsen. Saltet er lissom blitt den store stygge ulven. Men alt salt er ikke likt, og det er definitivt en forskjell mellom uraffinerte, mineralrike varianter som havsalt og himalayasalt i forhold til vanlig bordsalt som har blitt tungt behandlet og strippet for alle sine naturlige næringsstoffer.
Så er havsalt/himalayasalt bra for deg?
Når du spiser havsalt som har opplevd svært lite prosessering, har du et salt som inneholder helsefremmende spormineraler. Den har også naturlige smaker og farger som gjør det mer interessant å bruke til matlaging.
Salt har alltid vært avgjørende for menneskelivet siden mennesker trenger natrium for å overleve.
Bordsalt og havsalt er to av de vanligste salttypene som finnes i både dagligvarebutikkhyller og våre krydderhyller hjemme. Hva er forskjellene mellom havsalt og bordsalt?
Bordsalt utvinnes hovedsakelig fra underjordiske saltforekomster. Det er tungt bearbeidet og eliminert for sunne mineraler og produsert og varmet opp til 650 grader celsius.
Under denne ekstreme prosessen endres den kjemiske sammensetningen fullstendig, og ødelegger mange av dens potensielle helsefremmende egenskaper.
Det rosa himalayasaltet er et av de mest populære eksemplene på et steinsalt, men andre varianter er også tilgjengelige som høstes fra forskjellige regioner rundt om i verden.
Helsemessige fordeler
Havsalt har vært en stjerneingrediens i mange former for tradisjonell medisin i århundrer. Faktisk nevner gamle ayurvediske tekster det til og med og anser det som avgjørende for kroppens funksjon og vekst.

I følge Ayurveda bør salt være uraffinert for å få mest mulig helsemessige fordeler. Havsalt antas å fungere som et antidiuretikum og bidra til å berolige halsen, rense bihulene, støtte elektrolyttbalansen og hjelpe til med avgiftning.
I tradisjonell kinesisk medisin, brukes det til å kjøle ned kroppen og regulere nivåene av vann og fuktighet. Det sies også å forbedre nyrehelsen, skylle ut giftstoffer og fremme riktig fordøyelse i kroppen.
Her er mer om fordelene med havsalt støttet av forskning
1. Rik på spormineraler
Havsalt av høy kvalitet inneholder vanligvis oppover 60 spormineraler, og for spesifikke typer som havsalt fra Himalaya sies dette tallet å være nærmere 84. Uansett er havsalt en stor kilde til mikronæringsstoffer.
Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å få spormineraler fra maten vi spiser på grunn av mangelen på næringsrik jord. Imidlertid er spormineraler fortsatt rikelig i havet, hvorfra vi får en rekke havsalter.
2. Forhindrer dehydrering og balanserer væsker
Ved å innta havsalt hver dag, sikrer du også at du opprettholder tilstrekkelige natriumnivåer, noe som bidrar til å balansere natrium-kalium-forholdet i kroppen din. Natrium og kalium er to elektrolytter som jobber sammen for å sikre at det er riktig væskebalanse i kroppens celler så vel som blodplasma og ekstracellulær væske.
3. Lastet med elektrolytter
Den minimale behandlingen av uraffinert havsalt gjør at det beholder mye av sitt naturlige mineralinnhold. Den inneholder mange av de viktigste elektrolyttene, som natrium, magnesium, kalsium og kalium, som er helt avgjørende for god helse.
Elektrolytter har så mange viktige funksjoner, fra å regulere hjerterytmen til å la musklene trekke seg sammen slik at du kan bevege deg. Havsalt kan bidra til å unngå en elektrolyttubalanse, som kan forårsake alle slags alvorlige negative symptomer, inkludert noen som er potensielt dødelige.
4. Fremmer hjerne-, muskel- og nervesystemets funksjon
Som en god kilde til natrium er havsalt avgjørende for riktig hjerne-, muskel- og nervesystemfunksjon. Ikke bare spiller natrium en rolle i å regulere kroppens væskebalanse, men det er også nødvendig for overføring av elektriske signaler i kroppen.
Hvorfor er dette så viktig? Uten riktig overføring av elektriske signaler i kroppen, kan mange av kroppens funksjoner slutte å fungere som de er ment.
Uten at dette kommunikasjonssystemet fungerer som det skal, er hjernen, musklene og nervesystemet spesielt tilbøyelige til å lide. Både for mye og for lite natrium forårsaker cellulær funksjonsfeil.
5. Støtter fordøyelsen
Å ikke få i seg nok salt i kostholdet kan også påvirke fordøyelsen din negativt. Faktisk kan mangel på salt i kostholdet føre til en reduksjon av saltsyre (HCL) i magen.
Hvis du har lav magesyre, kan det sette fordøyelsessystemet ut av spill, og bidra til problemer som halsbrann, magesmerter, oppkast og forstoppelse. Inntak av riktig mengde havsalt kan hjelpe kroppen din med å produsere riktige mengder HCL siden det gir klorid, en av byggesteinene i magesyre.
6. Fremmer næringsopptak
Å ha nok magesyre hjelper også kroppen vår med å absorbere vitaminer og mineraler, som kalsium, sink, jern, folat og vitamin B12. Av denne grunn kan regelmessig inntak av havsalt av høy kvalitet hjelpe kroppen din med å absorbere flere næringsstoffer fra maten du spiser.
Dette er gode nyheter siden det ikke bare er hva du spiser, men hvordan kroppen din behandler det du spiser som gir kroppen din de essensielle næringsstoffene den trenger på daglig basis.
7. Regulerer blodtrykksnivået
Havsalt kan bidra til å balansere blodtrykksnivået, selv om forholdet er komplekst. Mens overdreven natriuminntak generelt er assosiert med økt blodtrykk, inneholder denne typen salt-mineraler som kan ha en modererende effekt.
For eksempel bidrar kalium i havsalt til å motvirke natriums blodtrykksøkende effekter ved å fremme natriumutskillelse. I mellomtiden hjelper magnesium, som også finnes i denne typen salt, med å regulere blodtrykket ved å slappe av blodårene.
8. Støtter hudens helse og bekjemper betennelse
Havsalt har vist fordeler for hudens helse og betennelsesreduksjon på flere måter.
For eksempel har bading i havet eller i badekaret med havsalt vist seg å forbedre hudens fuktighet og redusere betennelse.
Disse fordelene tilskrives det rike mineralinnholdet i havsalt, spesielt magnesium, kalsium, kalium og sink. Disse mineralene spiller ulike roller for å opprettholde hudens helse, inkludert å redusere betennelse, fremme cellefornyelse, balansere hydrering og regulere pH-nivåer.
Havsalt fra Himalaya
Mange tror havsalt fra Himalaya er det reneste saltet som er tilgjengelig på planeten. Med en historie som går tilbake til jordens skapelse, antas det å være sammensatt av tørkede rester av det opprinnelige havet.
Kjent som "rosa gull" eller "rosa havsalt".
Himalaya-krystallsalt inneholder alle elementene som finnes i kroppen din. På grunn av det fantastiske næringsinnholdet, rapporterer leger i funksjonell medisin at regelmessig inntak av himalayasalt kan hjelpe å:
Regulere væskebalansen i hele kroppen
Fremme sunn pH-balanse i cellene dine (spesielt hjernecellene dine)
Fremme blodsukkerhelsen og bidra til å redusere aldringstegn
Hjelpe til med å opprettholde den elektriske ladningen i celler i kroppen din
Absorbere matpartikler gjennom tarmkanalen
Støtte luftveishelse
Fremme bihulehelsen
Forhindre muskelkramper
Fremme beinstyrke
Regulere søvnen din
Støtte kjønnsdriften din
Fremme vaskulær helse
Regulere blodtrykket med tilstrekkelig vann- og kaliuminntak
Keltisk havsalt
Keltisk havsalt kan sammenlignes med Himalaya-krystallsalt i sammensetning og helsemessige fordeler.
Med en gråaktig fargetone høstes den naturlig i Bretagne, Frankrike, nær Det keltiske hav, ved hjelp av en 2,000 år gammel keltisk metode. Interessant nok beholder dette saltet fuktigheten, uavhengig av hvordan du oppbevarer det.
Vær nøye med ingrediensetiketten, og velg et produkt med minimalt tilsatte ingredienser for å sikre at du får best mulig kvalitet.
Når du har fått tak i havsalt av høy kvalitet, er det ubegrensede måter å begynne å legge det til i rutinen din. En av de enkleste måtene er å bytte det ut med bordsalt i favorittoppskriftene dine, og bruke det til å krydre hovedretter og tilbehør. Et tips - ta et saltflak under tungen hver gang du tar deg et glass vann, så bidrar det til at vannet når inn i cellene og ikke renner rett igjennom.

I tillegg, hvis du kutter bordsalt helt ut av kostholdet ditt, er det viktig å sikre at du får jod fra andre matkilder i kostholdet ditt. Du finner jod naturlig i matvarer som tang, meieriprodukter, sjømat og egg.
Hvis du vanligvis ikke spiser noen av disse matvarene, kan det være et godt alternativ å velge havsalt med jod for å sikre at du dekker dine daglige behov for jod.
Ved å kutte ned på mengden ultraprosessert mat
som inneholder mye bordsalt og er strippa for næringsstoffer
- og å tilføre mineralrikt havsalt i kostholdet,
Da har du gjort gode grep for din egen helse
Artikkel fra Dr. Josh Axe by Rachael Link - oversatt og redigert til norsk
Kommentarer